Wijncursus info

Leer wijnproeven in 5 avonden, onder deskundige leiding van Rens de Jonge; Vinoloog van de Wijnacademie.

Lesprogramma

De cursus zal bestaan uit een beknopt theoretisch gedeelte en een meer uitgebreid organoleptisch (proeftechnisch) gedeelte. Het theoretisch gedeelte zal zich uitsluitend toespitsen op zaken die van belang zijn om een wel overwogen organoleptische analyse te maken. Enkele van de onderwerpen zullen zijn: De belangrijkste druivesoorten, wijnbouw, bodem en klimaat, vinificatie-methoden, wijnbehandeling, etikettering en wijn-spijscombinaties.

Het organoleptisch gedeelte behelst het leren proeven van verschillende wijnen uit wereldwijd verspreide gebieden met een voor elk gebied karakteristieke eigenschap. Er worden zowel witte-, rode-, als ook enkele aperitief- en dessertwijnen geproefd, die in complexiteit toenemen. Het proeftechnisch onderzoeken en beoordelen van de wijn vormt immers de basis van alle wijnkennis, vandaar dat we hier de meeste aandacht aan zullen besteden. De laatste les gaan we proefondervindelijk, uitgebreid in op wijn-spijs combinaties.

Doel

De cursus is bedoeld voor een ieder, die meer te weten wil komen over de essentie van wijn. Na 5 cursusavonden acht ik u redelijk goed in staat de kwaliteit en specifieke eigenschappen, van zeer uiteenlopende wijnen, beter te kunnen beoordelen. Dit geldt zowel voor de beginnende wijndrinker als voor de al wat meer geoefende proever. Gedurende de cursus krijgt u ongeveer 45 verschillende wijnen te proeven.

Actualiteiten / kosten & locatie

De cursus wordt uitsluitend nog gegeven aan groepen vanaf 14 personen. Tijd en data kunnen derhalve in overleg plaats vinden. De eerst volgende cursus kan van start gaan op elk willekeurig moment. Als cursus locatie kan er gebruik worden gemaakt van het Wijnproeflokaal ‘Hermitage’ aan KNSM-Laan 293 te Amsterdam. De kosten van de cursus bedragen 245 Euro per persoon inclusief het cursusboek.

In overleg zijn er tal van ‘Tailor made’ mogelijkheden. Vraag hier naar.

Met vineuse groet,

Rens de Jonge.